Ingyenes Játékok - Sweet Transit

 

 

 A cseh Friv5Online stúdió Factorio egy sokoldalú játék. Egy álom azok számára, akik szeretnek termelési és ellátási láncokat tervezni, sőt programozni, optimalizálni az erőforrás-kitermelési folyamatot és kiépíteni a leghatékonyabb stratégiákat üzemük fejlesztéséhez. A vonatok itt nagyon fontosak, mint a nagy távolságokra történő áruszállítás egyik fajtája - amikor a kolónia annyira megnő, hogy a szállítószalagok és a csővezetékek kényelmetlenné válnak. A vasút pedig közlekedési eszközként, sőt a bázist folyamatosan támadó, ellenséges állatvilággal való szembenézés eszközeként is használható. Röviden: Factorio vonatai messze nem utolsók.

De mi köze ehhez a Sweet Transitnak ? Egyszerű: a szerzője, Ernestas Norvaišas a Factorio fejlesztőcsapatából származik. A Friv5Online- nél  nem ő kódolta a vonatokat, mint gondolná az ember, hanem a 3D művészek közé tartozott. Akik ismerik  a Factoriót, emlékezniük kell arra, hogy a benne lévő grafika szépnek bizonyult, annak ellenére, hogy a projekt egészére ipari hangsúlyt kapott. A tervező most egy vasúti iparmágnást ad ki, amely megköveteli a játékostól logikus gondolkodási képességeket, nem is beszélve a fejlesztőről. Mi lett a Sweet Transit eredménye , amely július 28-án jelent meg a korai hozzáférésben? 

A beszélgetést a grafikával kezdem, mivel az egyetlen fejlesztője a Factorio művészeként ismert . A játék neve önmagáért beszél, és a legteljesebben tükrözi a képernyőn zajló eseményeket – valóban aranyosan néz ki. Nagyon hangulatos a kép: a vonatok, a vasutak, az állomások autentikusnak tűnnek, ugyanakkor észrevehető, hogy az volt az elsődleges feladat, hogy tetsszen a szemnek, és ne feleljen meg teljesen valódi társaiknak.

A képtől nem kell nagy részletességet várni: maximális közelítésnél egyszerűsítések válnak észrevehetővé - például a kocsik és a gőzmozdonyok kerekei nem forognak, a szántóföldeken és ipari épületekben dolgozó munkások animációja pedig több hurkos mozgásból áll. . Másrészt a  Sweet Transit világítása nagyon jól sikerült. Változás van a napszakban (amit mellesleg ki is kapcsolhatsz, ha inkább az örök nappalt szereted), és éjszaka, amikor felgyulladnak a lámpák és a fényszórók, különösen kellemes nézni a saját életét. közlekedési birodalom.

Nem véletlenül pompázik a játék honlapján a Relaxing Train Game alcím. Önmagában az első pillantásra észrevehetetlen szabályokat és útvonalakat betartó vonatok látványa igazán ellazít (nem hiába annyira népszerűek a játékutak és a közlekedési iparmágnás műfaja a videojátékokban), de itt egy ilyen Az analógok közül talán a pacifikációs folyamat bizonyult a legsikeresebbnek.

A szerző művészi felkészültsége is szembetűnő a felület megvalósításában. Külsőleg nem tűnik ki az általános stílusból, vizuálisnak bizonyult, de nem mindig egyértelmű és kényelmes a használata, különösen, ha még új az ilyen szórakoztatásban. Például egy új kompozíció létrehozásának vagy egy meglévő frissítésének folyamata leegyszerűsíthető – sok extra lépéssel. A látszólag apróságok, mint például a megerősítő gomb hiánya az útvonal vagy a vonatsablon átnevezésekor, kissé bosszantóak – ezt (és még néhány más nem nyilvánvaló döntést) meg kell szokni.

Ha folytatjuk az összehasonlítást a  Factorióval , akkor  a Sweet Transit természetesen veszít a kényelem terén - sok ismerős gyorsbillentyű nem vagy máshogy működik, a nagyszabású építkezések és a rajzok szerinti jelölések pedig folyamatos odafigyelést és fejlesztést igényelnek. A rajzokkal általában van egy probléma: csak vasutakat, állomásokat és szemaforokat lehet másolni, és akkor is csak a térképen már felépítettekről - a rajzot még nem mentheti mappába.

Az összes iparmágnás egyik leggyakoribb problémája - a rossz statisztika - itt is betoppant. A terhelések és a jóváírások egyensúlyba hozásához a termelési és termelési mérlegben szubjektív érzésekre kell támaszkodni, nem pedig pontos adatokra. A Sweet Transit gazdasági stratégiának nevezni nem fog működni – legalábbis a fejlődés jelenlegi szakaszában.

Ha megpróbálja megérteni ezt a nagyon gazdasági összetevőt, hamar rájön, hogy egy primitív vasúti homokozóval állunk szemben, és egyáltalán nem olyan komoly üzleti stratégiával, mint az OpenTTD, vagy egy ugyanolyan komoly termelési ciklus szimulátorral, mint a Workers & Resources: Soviet Republic . A Sweet Transitban nem lehet veszíteni  : az üzemanyaghiány csak lassítja a vonatot, nincsenek ütközések és balesetek, az elakadt szerelvényeket pedig egy gombnyomással a depóba küldik. A pénztartalékok gyakorlatilag kimeríthetetlenek, a lakosok nem lázadoznak fel élelmiszerhiány esetén: ha elfogynak a források, akkor csak meg kell várni a tartalékok feltöltését - mindezek a katasztrófák nem járnak visszafordíthatatlan következményekkel.  

Ugyanazzal az OpenTTD-vel vagy Transport Feverrel ellentétben itt a vonat az egyetlen közlekedési mód, és egyáltalán nem a gazdaság van az előtérben. Nincsenek mesterséges intelligencia versenytársak, a gyártási láncok rövidek, az áruk és az erőforrások listája rendkívül kicsi, a települések és a termelés fejlesztése pedig csak arra szolgál, hogy igazolja ezt a sok motoros felhajtást. 

Mint látható, itt is van elég egyszerűsítés, de pont az egyszerűsítés miatt akarja a játékot kisebb mértékben szidni. Egy ilyen koncepció nem a béta verzió vagy a szerző hozzá nem értő kezei következménye, hanem a fejlesztő tudatos választása.

Építési módban szemaforok segítségével azonnal láthatja, hogy mely szakaszokra van felosztva az út – tisztán és kényelmesen.
A Sweet Transitot nem tudom határozottan ajánlani a műfaj újoncainak: elvégre még mindig van „korai hozzáférésünk”, annak minden varázsával, hibák és hibák formájában, és a kezelőszervek sem mindig egyértelműek. A forgalom optimalizálásának, a csomópontok kiépítésének és a szemaforok helyes elrendezésének megtanulása jobb valami csiszoltabb és időtállóbb dologban, mint például az OpenTTD. A játék valószínűleg nem fog megfelelni a valósághű környezet rajongóinak – ebben a tekintetben a Workers & Resources: Soviet Republic és a Transport Fever sorozat nem versenyez.   

De azoknak, akik hozzám hasonlóan szeretik a gőzmozdonyokat, szeretnének hangulatos kinézetű vasúthálózatot építeni, és fejfájás nélkül nézni a működését, azt tanácsolom, hogy nézzék meg közelebbről a Sweet Transitot – ez birkózik meg ezzel a  legjobban.

bb8e051f11918a9efac742555a0b7500